VIX - תנודתיות השווקים
מה זה אומר ואיך מרוויחים מזה כסף?
בקרוב - סקירות, סרטוני הדרכה, קורלציות חבויות של ה- VIX ועוד כלים חיוניים להשקעה מוצלחת.
מומלץ לקרוא את כל ההסברים בהמשך כדי להבין טוב יותר את הסקירה
סקירה נכסי תנודתיות - VIX
הסקירה המוצגת בהמשך הינה סקירה המבוססת על מאפיינים טכניים ידועים יחד עם שילוב של מדדים יחודיים מדיסיפלינות שונות. הסקירה ממוקדת בתחום התנודתיות באופן כללי ובנכסי תנודתיות ספציפיים.
אין לראות בסקירה זו ובכל הנאמר באתר זה המלצה כלשהי לרכישה ומכירה של ניירות ערך כלשהם או לבצע פעולה כלשהי בשוק ההון. מה שהיה אינו בהכרח מה שיהיה וכל החלטה או פעולה של הקורא הינה באחריותו הבלעדית ובשום מקרה לאתר ולכותבי התוכן אין אחריות כלשהי לפעולות ותוצאות.
הסקירה איננה מכוונת למסחר יומי (DAY TRADING). כאשר מצוין צפי לעליה או ירידה בטווח הקצר - מדובר בטווח של כמה שבועות ולא בהכרח יום המחר או הימים הקרובים
גילוי נאות - לכותבי הסקירה יש אחזקות פעילות בניירות ערך ומעת לעת גם בחלק מהניירות
הנזכרים באתר.
מומלץ לקרוא את כל ההסברים בהמשך כדי להבין טוב יותר את
עולם נכסי התנודתיות
שווקי המניות השתנו.
כן וזה חוסר אחריות מצד מי שממשיך לנהוג כאילו השוק של היום מתנהל כמו לפני 5 או 10 שנים. הוא לא.
מה השתנה ?
הרבה דברים אבל אלו המשפיעים העיקריים:
-
נזילות והיעדר אפיקי השקעה אחרים
-
כמות הכסף היום גדולה מאי פעם בעקבות תכניות ההרחבה הכמותיות של הבנקים המרכזיים משנת 2008 והזרמות הקורונה
-
ריביות אפסיות או שליליות – האינפלציה לא מרימה ראש ולכן הבנקים המרכזיים אינם יכולים להעלות ריביות. כתוצאה מכך השגת תשואות ריאליות על הכסף באפיקי החיסכון המקובלים אינה אטרקטיבית מספיק.
-
בועה – אפשר להתווכח אם יש לנו בועה או אין לנו בועה – וזה נשמע משכנע לכאן ולכאן. ברמת העובדות לאחר שנים של עליות בבורסות, שתודלקו ותמרצו על ידי נהרות הנזילות שיצרו הבנקים המרכזיים – הכלכלה הריאלית לא התאוששה מהחוליים שלה ונוצר כאן פער שצריך להיסגר. משבר הקורונה רק יאיץ את הקצב של הזרמת הכספים - צעד שלכל הדעות דוחה את הקץ- אבל הוא מתקרב לרגע האמת.
-
סירוס של הבנקים המרכזיים – היכולת שלהם לנהל את המשבר הבא הצטמצמה מאד –זאת לאור מיצוי המהלכים המוניטריים של ההרחבות הכמותיות ולאור הוצאת גורם הריבית מהמשוואה. ולכן מה שהם עושים בעיקר זה עוד מאותו הדבר – ובלבד שנדחה את הקץ והפיצוץ למשמרת של מישהו אחר.
-
-
מסחר אלקטרוני – השווקים היום נשלטים על ידי מכונות ואלגוריתמים והכל נמדד באלפיות השניה. זה גורם לתנועות תוך יומיות חדות ולחוסר ודאות וחוסר בטחון באשר למה ילד יום.
-
תקשורת ואנליסטים – התקשורת היום זמינה ומיידית והיא גם צריכה להיות אקטיבית כל הזמן – כדי להצדיק את הקיום שלה. בליל המילים של חזאים ומומחים למיניהם מאיים להטביע את כל מי שצורך את המידע הזה באופן שוטף, וכמספר המומחים – מספר הדעות. תעשית האנליסטים, שגם בעבר לא ייצרה יותר מדי ערך אבל היתה לה אולי במקרים מסוימים קרבה ונגישות למידע –היום עסוקה בעיקר בלייצר תחזיות ובלנפק המלצות שסטטיסטית התוחלת שלהן שקולה להטלת מטבע ... ברמת המניות – התקשורת הולכת איתם יד ביד ועסוקה כל הזמן בלנתח את הפער בין ההמלצות והניתוחים לבין מה שקורה בפועל – כאילו שזה בדבר האמיתי. כך שהמשקיע הפשוט יכול להשקיע במניה של חברה שמציגה תוצאות אמיתיות נהדרות – במונחי גידול וצמיחה – אבל המניה מתרסקת כי האנליסטים "פספסו" וחשבו שהיא תרוויח עוד סנט או שניים ...
-
מידע פנים –זה אסור על פי חוק אבל... תמיד יהיו כאלו שיהיה להם יתרון וידע שאינו נחלת הכלל ואז ציבור המשקיעים מהווה את בשר התותחים שעליו הם צוברים את הרווחים שלהם, מנערים אותו ובסוף מוכרים לו את הסחורה רגע לפני ההתרסקות.
כל הדברים הללו מסתכמים בסוף לתוצאה אחת שמגלמת בתוכה את מהות השינוי:
תנודתיות - VOLATILITY
תנודתיות זה לא דבר חדש – היא תמיד היתה קיימת אבל – כל מה שתואר למעלה הפך אותה לפראית ודומיננטית מאי פעם. כתוצאה מכך היא הפכה לגורם מרכזי שחייבים לדעת לקחת אותו בחשבון ולהתנהל על פיו – כאשר פועלים בשוק ההון.
הגורו מאומהה – וורן באפט האגדי אמר שיש לו שני חוקים בהשקעות:
חוק ההשקעות מספר 1 – אל תפסיד כסף !!!
חוק ההשקעות מספר 2 –ראה חוק מספר 1 !!!
מאחורי החוקים האלו מסתתרת מתמטיקה פשוטה:
אם הפסדת 10% אתה צריך להרוויח 11% כדי למחוק את ההפסד.
אם הפסדת 20% אתה צריך להרוויח 25% כדי למחוק את ההפסד
אם הפסדת 50% אתה צריך להרוויח 100% כדי למחוק את ההפסד
אז איך זה קשור לתנודתיות ? – בגלל כמויות הכסף ובגלל המכונות ובגלל האנליסטים ובגלל התקשורת ובגלל המידע פנים ==> בגלל התנודתיות,
גם המשקיעים הזהירים והסולידיים יכולים להיקלע להפסדים בסדרי גודל –בגלל שאין להם את הידע או היכולת לשקלל את התנודתיות בתהליכי קבלת ההחלטות שלהם.
ב- 15 השנים האחרונות היו במדד ה- S&P500 - המדד של המניות הגדולות והחזקות – שתי נפילות של 50%. אם זה קורה ב- S&P500 - זה יכול לקרות בעוצמה הרבה יותר גבוהה במניות הפחות חזקות ולכן היכולת של המשקיע הפשוט לתזמן נכון מתי להיות בשוק ומתי לצאת מהשוק - שקולה בעוצמתה לחיים בעשירון העליון או לנפילה לעשירון התחתון – נפילה שהסיכויים שלה הולכים ומתגברים ככל שדוחים את הקץ.
אפשר לצפות שזה אולי יתאושש אחר כך – אבל מי יודע אם בכלל נשאר בסביבה כשזה יקרה ומי מבטיח לנו שזה אכן יתרחש? הדבר הוודאי היחיד הוא שהנפילה הבאה בוא תבוא.
תזמון השוק
בעולם הקפיטליסטי כדי שיהיה למישהו הון צריך לייצר או למכור משהו שיש לו ערך.
למעשה צבירת הון היא תולדה של הרבה קניות ומכירות שבהן במצטבר נוצר פער חיובי = רווח בין עלות הקניה לסכום המכירה.
אם נחזור לוורן באפט – הוא אף פעם לא קונה מניות שהמחיר שלהן יקר – הוא תמיד מחכה עד שהשווי שלהן יורד מתחת לשווי התזרים שהחברות מייצרות ורק אז זו מבחינתו הזדמנות רכישה.
לכן – תזמון הפעולה בשוק ההון חורץ לעיתים מראש את השורה התחתונה – רווח כמו שכולנו מיחלים או הפסד צורב שצריך כוחות נפשיים ויכולת עמידות כדי להיחלץ ממנו.
למה לסחור בנכסי תנודתיות?
התשובה הכי פשוטה והכי מיידית היא שהבנה בתחום של נכסי VOLATILITY היא כלי הכרחי כדי לתזמן נכון את השוק ואת תוחלת הרווח של ההשקעות שלנו.
יש כאן גם משהו שאומר – ללכת עם הבנקים המרכזיים או לפחות להיות מתואם עם ההשפעה של המהלכים שלהם. זה לא סוד שהמנדטים של הבנקים המרכזיים הם לשמור על היציבות ומתוקף כך הם ישתמשו בכל התותחים שלהם למנוע ירידות של 50%. למעשה המנדט שלהם בביטוי הפשטני ביותר שלו הוא – ל"הרוג את התנודתיות" שמבחינתם יכולה להיות טריגר לכדור שלג שהם יותר ויותר מתקשים לעצור. גם ירידות של 10% הן לא משהו בריא מבחינת הבנקים המרכזיים ולכן הבנה של המהלכים שלהם – במונחי תנודתיות – היא קריטית לתזמון של כל משקיע תאב חיים.
בהיבט הרחב יותר – השקעה בנכסי תנודתיות היא בהחלט לא טרוויאלית ויעידו רבים וטובים שהפסידו לא מעט כסף בנכסים האלו. הם מאופיינים בתנודתיות יומית רבה וגם בשינויים תוך יומיים גדולים. הם גם מזנקים או נופלים כאשר העצבנות בשוק עולה או יורדת.
מצד שני – אין כאן תחזיות אנליסטים, אין כאן מידע פנים ואין כאן ביצועים של חברה, מה שמצמצם את רמת וסוגי הרעשים. בנוסף יש כאן גם מנגנון מובנה של התבססות על חוזים עתידיים שנסחרים ברמה יומית – שכתוצאה מכך נגזרת הלוגיקה של השינויים בשערי התעודות הרלוונטיות.
אסטרטגית מסחר טובה בנכסים האלו צריכה לדעת להתחשב בלוגיקה הזאת ו"להלביש " עליה את התזמון הנכון לקניה ומכירה.
פאן נוסף של נכסי התנודתיות - היכולת לנבא את כיוון השוק - בצורה הנקיה והטהורה ביותר, מאחר הם יושבים על הדבר הרגיש ביותר. להזכיר - מדד ה- VIX משקלל את סטית התקן הגלומה במחיריהן של אופציות CALL ו - PUT על מדד ה- S&P500. במילים פשוטות - הוא נוגע בעצבים החשופים - לכן הוא נקרא גם מדד הפחד.
בשנת 2009 הוצגה לראשונה בבורסה האמריקאית קטגורית נכסים שמבוססים על התנודתיות. התעודה הראשונה היתה VXX שמוגדרת כ - iPath S&P 500 VIX Short Term Futures ETN .
מדד הייחוס הינו ה- VIX. מדד זה מעצם הגדרתו אינו יכול להסחר יומית בבורסה ולכן משתמשים בתעודות סל שעוקבות אחרי החוזים העתידיים שלו. ב- 30/11/2010 הושקה גם תעודת ה- XIV שמוגדרת כ- VelocityShares Daily Inverse VIX Short Term Futures ETN. תעודה זאת למעשה מתנהגת הפוך למדד ה- VIX ואמורה לעלות כאשר החוזים העתידיים עליו יורדים.
בשנת 2012 הושקה תעודת ה- SVXY - גם היא תעודת שורט על ה- VIX
5/2/2018 - קריסת ה- XIV - הרחבה בנפרד
תעודות אלו מתאפיינות בסחירות גבוהה מאד וגם... בתנודתיות גבוהה. זה כמובן מגביר את הסיכון במסחר בהן ומצד שני יוצר פוטנציאל רווחים יוצא דופן – בהינתן אסטרטגיה טובה.
האסטרטגיה שלנו כוללת את המאפיינים הבאים:
תעודות ברמת סחירות גבוהה מאד - שנוכל תמיד להיכנס ולצאת מתי שרק נרצה
תנודתיות גבוהה - אנחנו לא רוצים לבלות כל הזמן ליד המסך מצד אחד ומצד שני –מחפשים תשואות גבוהות בטווחי זמן סבירים
אי תלות במידע פנים - כולם מכירים את זה שלבעלי העיניין יש עלינו יתרון ותמיד אנחנו נהיה בשר התותחים שלהם. לכן התמקדנו במשהו שבהגדרה שלו איננו חשוף למידע פנים כזה או אחר
אי תלות בביצועים כספיים - בעצם למה לא? אחרי שכמה וכמה פעמים היינו מושקעים במניות נהדרות עם רווחיוית ותוצאות פנטסטיות ... הן פשוט התרסקו בענק ! החברות הרוויחו פנטסטי אבל... בשני סנט פחות ממה שחשבו האנליסטים! ולא משנה כמה הגידול בפעילות הוא נכון ויציב – אנחנו שילמנו מחיר שגרם לנו להתרחק מכל מה שמיצגת תעשית האנליסטים ובעלי העיניין
אי תלות במצב השוק - כן – תמיד יותר קל להרוויח בשוק עולה, אבל הרווחים הם הרבה יותר מספקים – כשהשוק יורד. לכן עדיף שנתמקד במשהו שיתן תוצאות טובות בכל מצב שוק
בלי תקשורת ויודעי דבר - כמה מלים וכמה הכרזות בתקשורת התבררו כשגויות ולא שוות את הנייר שהן נכתבו עליו – עוד לפני שהן ירדו לדפוס? אז היום כבר מדפיסים פחות בעידן הדיגיטלי אבל – המצב רק נעשה יותר גרוע. כל מה שמושפע כל הזמן מהתקשורת – פחות מעניין אותנו.
לא משהו טריוויאלי - סף הכניסה והתובנות הנדרשות למסחר בנכסי תנודתיות אינו מובן מאליו. למי שאינו חזק בתחום קשה מאד להביא תוצאות טובות ועיקביות. זה קורה עם מתודולוגיה נכונה שמתורגמת לאסטרטגיה שעובדת – באחוזי הצלחה גבוהים.
צריך שיהיה משהו מעבר - בסוף הכל בנוי על היצע וביקוש – יהיה מוטה ככל שיהיה – בסוף ההיצע והביקוש קובעים את המחיר. את זה אנחנו לא יכולים לשנות ונקבל את זה כמות שהוא. לכן פיתחנו משהו מעבר לכך - מדד ה- VIXO בתוספת אלמנטים שונים מדיספלינות השקעה שונות – כך שיש לנו מידע משמעותי שלא גלוי כל הזמן לכולם. מי שמשכיל להבין אותו ולרתום אותו נכון לאסטרטגיה שלו – יהנה מיתרון משמעותי שאין לאחרים.
מה מייחד את האסטרטגיה שלנו:
-
רווחים בשוק עולה וגם בשוק יורד- הכל מבוסס על התנודתיות בשוק כאשר האסטרטגיה מזהה את הכיוון ומעבירה את האיתותים בהתאם.
-
שיעורי הצלחה גבוהים מהמקובל – שיעור ההצלחה מודד את מספר פעולות הקניה ומכירה (טרייד) שבוצעו בהתאם לאסטרטגיה ושבהן נרשם רווח. בסימולצית בדיקה לאחור של תעודות שורט VIX – לתקופה של 5 שנים (למעלה מ- 1250 ימי מסחר!!!), נרשם שיעור הצלחה מעל 80%!. כל השנים הקלנדריות – כולן רווחיות.
-
תשואות – מוצגת בדיקה לאחור בשני דפוסי השקעה:
-
השקעה בסכום קבוע FIXED$– בכל איתות קניה קונים את התעודה הרלוונטית באותו סכום של כסף. לאחר כל מכירה וסגירה של טרייד - הרווח שנוצר מונח בצד ואינו משמש למסחר חוזר. לדוגמא אם החלטנו שכל קניה תהיה בסכום של 15,000 $ לצורך הדוגמה –לאחר איתות המכירה מכרנו בסכום כולל של 16,500 $ - הרווח של 1,500$ מוצא החוצה ובאיתות הקניה הבא נשקיע שוב 15,000 $ - וחוזר חלילה.
-
ALL-IN – כאן מתחילים מסכום מסוים – נניח 15,000$, ובכל איתות קניה – מבוצעת קניה באותו היום בכל סכום הכסף שהצטבר עד לאותה נקודה – כולל הסכום ההתחלתי וכל הרווחים שהצטברו. בכל איתות מכירה – נמכרה באותו היום כל הכמות שנקנתה. כל הסכום הוחזק במזומן עד להשקעתו מחדש – עם קבלת איתות הקניה הבא.
-
ALL-IN-VXX – אותה אסטרטגיה שמתוארת ב- b אבל לתעודה נגדית. תעודה זו ירדה במהלך התקופה המוצגת בכ- למעלה מ-98% - למרות זאת האסטרטגיה הציגה תשואה חיובית יפה (כתוצאה מכך שהתעודה ירדה מספר האיתותים היה קטן יחסית, בשוק יורד צפויות להיות יותר הזדמנויות ויותר איתותים בתעודה זו).
כל הסימולציות לשני דפוסי ההשקעה מבוססות על שערי הסגירה היומיים. (הנתונים בפועל יכולים להשתנות קצת בגלל GAP בפתיחה או קניה/ מכירה במחירים תוך יומיים – אבל זה לא ישנה מהותית את התוצאות).
בשתי הגישות – התשואות הן יוצאות דופן והכו מדדי יחוס כמו ה- S&P (וכנראה כל מדד אחר בבורסה האמריקאית).
כמובן שאפשר גם לפעול בשילוב של שתי הגישות – להוציא כל פעם רק חלק מהרווחים ולהשקיע מחדש סכום שכולל את ההשקעה הראשונית וחלק מהרווחים שנצברו.
איך סוחרים על פי האסטרטגיה ?
לחץ לפרטים לגבי המנויים השונים
לקבלת עידכונים והתראות מתפרצות – נא להרשם כאן